Lähioptikko tulee kotiin

Ateljee-Optiikan yrittäjä Katariina Turunen lienee kaupungin ainoa optikko, joka tulee asiakkaan kotiin tai työpaikalle.

”Idea kotikäynteihin tuli oman äitini tilanteesta hänen liikkumiskykynsä heikennyttyä olennaisesti. Asioiden hoitaminen pukeutumista myöten kävi vaivalloiseksi, ja myös kodista ulos pääseminen vei paljon energiaa. Tulin ajatelleeksi, voisinko omalla työlläni tulla vastaan seniorikansalaisia kotipalveluna. Niin syntyi ajatus kotikäyntejä tekeväksi lähioptikoksi”, Katariina Turunen kuvailee.

Asiakkaan kotiin tuleva optikko kantaa huolta ikäihmisten silmien voinnista.

”Vanhemmalle ihmiselle hyvä näkö on tärkeä asia. Sillä on iso merkitys jo yksistään mielen virkeyden kannalta. Kun näkö on kunnossa, käyvät vaikkapa ristikoiden ratkominen tai television katsominen ongelmitta. Tärkeintä on kuitenkin hyvän näkemisen mukanaan tuoma mielen virkeys”, Turunen painottaa.

”Viime kädessä on kysymys elämän laadun olennaisesta parantamisesta.”

Optikon kotipalvelu on alkuperäisen idean mukaan tarkoitettu ikäihmisille, mutta sopii yhtä lailla kaikenikäisille silmälasien käyttäjille. Palvelu on erityisen ajankohtainen nyt, kun liikkuminen ulkona on rajoitettua ja kaupungilla liikkuminen on jo yksistään riski.

”Tämä on turvallinen tapa asioida”, toteaa terveydenhuollon ammattilainen Katariina Turunen.

”Kasarmikadun myymäläni on avoinna sopimuksesta ja varaan asiakkaalle riittävästi aikaa asiansa hoitamiseen, tarpeen mukaan puolisentoista tuntiakin. Siinä ajassa ehtii myös vaihtaa kuulumiset näöntarkastuksen ja kehysten valinnan ohessa. Tässä työssä oppii tuntemaan niin asiakkaan perheen, lemmikin kuin harrastuksetkin. Tärkeää asiakaspalvelussa on, että ei ole kiirettä mihinkään.”

Optikko Katariina Turusen kotikäyntien toiminta-alueena on koko kantakaupunki.
”Käyntejä on kaksi: ensin kehysten valinta ja tarvittavat linssimitoitukset, sitten valmiiden silmälasien sovittaminen.”

Kehysten valinnan helpottamiseksi asiakas voi lähettää kasvokuvansa jo etukäteen. Siten optikko voi löytää kasvonpiirteisiin parhaiten sopivan kehysmallin ja ottaa mallit mukaan kotikäynnille.

Vanhukset eivät ole Katariina Turusen ainoa kohderyhmä.

”Palveluni sopii hyvin myös ihmisille, joilla on arjen rutiineissa kiire ja tiukka ajankäyttö-ohjelma. Kotiin tilattu optikon palvelu on rinnastettavissa ruokapalveluun: Kumpikaan ei ole sidottu korona-aikaan, vaikka toimintamuotoa voidaan jatkaa epidemian jälkeiseenkin aikaan”, yli 30 vuotta alalla toiminut Turunen muotoilee.

”Toki käynnit voidaan toteuttaa myös asiakkaan työpaikalla.”

Ateljee-Optiikan kehykset on tehty luonnonmuovista eli selluloosa-asetaatista joka on valmistettu 70-prosenttisesti puuvillasta, eli ne ovat hypoallergisia tuntuvat miellyttäviltä ihoa vasten. Ratkaisu on ekologinen, eikä kehyksiin ole käytetty teollista ja synteettistä muovia.

”Kehykset valmistetaan käsityönä, joten niiden tuntuma on luonnollinen”, optikko mainitsee.

”Toinen tärkeä seikka kehyksistä on saranointi. Molempiin suuntiin joustava sarana antaa silmälaseille varmuutta ja antaa uskoa niiden kestävyyteen. Itse kehys voi rikkoutua, mutta ei koskaan sarana. Joka tapauksessa kehyksille on ilman muuta takuu”, Turunen lupaa.

Ateljee-Optiikan valikoimassa ovat monet tunnetut kehysmerkit, kuten muiden muassa Alain Mikli, Starck Eyes ja Oliver Peoples. Palveluun kuuluu myös mahdollisuus kehysten teettämiseen mittatilaustyönä. Tämä saattaa olla ratkaisu, jos kasvot ovat pienet/ suuret tai nenä on epäsymmetrinen.

”Alain Miklin kehyksiä olen myynyt jo yli 20 vuoden ajan, ja niille on jo kehittynyt oma vakioasiakaskuntansa, joka arvostaa persoonallisuutta ja tyyliä”, Turunen luonnehtii.

Katariina Turunen ehdottaa palveluaan sopivaksi lahjaksi.

”Vanhemmilla ihmisillä on monesti kaikkea, eivätkä he helposti tunnusta tarvitsevansa mitään uutta. Hieno lahjaidea onkin antaa lahjakortti optikolle. Se parantaa elämisen laatua niin kotona kuin ulkonakin ja on pitkäkestoinen hyötylahja, josta on iloa niin lahjan saajalle kuin antajallekin.”

”Kun näen hyvin, olen virkeämpi, liikun turvallisemmin ja pysyn paremmin ajassa kiinni”, on Ateljee-Optikon tyytyväinen seinoriasiakas osuvasti todennut.